Tko se boji yoge još?

yoga, Strah, vježbanje 3 minute čitanja 19.01.2023.
For Good Eyes Only

U posljednjih dvadesetak godina yoga je postala mega popularna u svijetu, a ta se popularnost u posljednjih desetak godina polako proširila i u Hrvatskoj. Mnogo se piše o neospornim dobrobitima yoge, vrstama yoge, tehnikama disanja. U ovom tekstu željela bih se osvrnuti na neke od najčešćih strahova vezanih uz vježbanje yoga pozicija (asana).

Yoga pozicije koje možemo vidjeti u časopisima i medijima izgledaju vrlo zahtjevno, teško i atraktivno i iz njih proizlaze slijedećih par bojazni koje nam se mogu javiti:

 

Strah od povreda

Da bi se izbjegle povrede kod vježbanja yoge potrebno je raditi postepeno, tj. samo onaj dio asane koji možemo izvesti, a najvažnije pravilo je da ništa ne boli. Ukoliko se pojavi bol znači da nešto krivo ili preteško radimo. Isto je tako važno slušati svoje tijelo koje nije uvijek isto i ponekad možemo izvesti više ponekad manje. Takođe treba  biti vrlo vrlo oprezan kada su u pitanju asistencije u kojima nas instruktori pritišću i/ili  namještaju dublje u poziciju jer upravo su one česti uzrok povreda. Yoga je nekompetitivna aktivnost i vježbajući je nije potrebno ništa ”postići”.

 

Strah da nisam dosta fleksibilan/fleksibilna

Kroz yoga pozicije razvija se fleksibilnost, a uz fleksibilnost i snaga, izdržljivost, ravnoteža, djeluje se na zdravlje kralježnice, ispravlja krivo držanje, na bolje funkcioniranje žljezda s unutrašnjim izlučivanjem…Sve to donosi na hormonalnu ravnotežu i više lućenja endorfina i seratonina hormona sreće te se osjećamo mirno, lagano i opušteno

Redovitim vježbanjem svakako ćemo napredovati u svim tim sposobnostima.

 

Yoga je za žene

Strah ili prije predrasuda koju i danas imaju mnogi muškarci, no yoga je vrlo korisna aktivnost i za muškarce i za djecu. Mnogi sportaši i rekreativni i vrhunski izabiru yogu kao dodatnu aktivnost uz svoj sport.

 

Potrebno je biti mršav za vježbanje yoge

Takođe još jedna zabluda, jer upravo se uz pomoć yoge može smršaviti ili dovesti tijelo u idealnu liniju. Neki su stilovi yoge i vrlo zahtjevni (na hot yoga satu potroši se 500- 1000kcal), a vježbanje asana pomaže i kod kontrole apetita i svjesnosti unošenja zdravije hrane u tijelo.

 

Uz sve ove strahove postoji još jedan specifičan upravo za Hrvatsku i s njim se još nisam susrela iako sam dugo živjela vani (7 godina u Americi i 3 u Pragu u Češkoj republici) i dosta putovala. To je pitanje koje mnoge zbunjuje i straši:

Smije li kršćanin vježbati yogu?

Živimo u svijetu u kojem živimo sve se više isprepleću razlizličite kulture i utjecaji tako da mi je potpuno nerazumljiv strah od yoge kao za kršćanina neprikladne i opasne aktivnosti. Po tom se ključu možemo bojati karatea i juda jer dolaze iz Japana, Thai chia jer dolazi iz Kine, a ponajviše nogometa iz Engleske jer dostiže i prave razmjere idolopoklonstva. Svaka od tih aktivnosti nosi sa sobom i neku priču, način oblačenja, kodex ponašanja, koji nam se kada ih ne poznajemo mogu činiti čudnima. Ocjeniti aktivnost kao opasnu samo zato što je ne razumijemo i ne poznajemo dovoljno, svakako je neprihvatljivo za 21. stoljeće. U svakoj organizaciji postoje dobri i loši ljudi, tako postoje i dobri i loši instruktori yoge, kao i dobri i loši svećenici, i na svakom od nas je da odluči što nam je prihvatljivo i korisno. Potrebno je naglasiti da jedna aktivnost ne isključuje drugu nego da i pravi kršćanin kao i pripadnici drugih vjera mogu bez straha vježbati yogu kao i karate, thai chi ili nogomet, te nas multikulturalnost i širina samo obogaćuju i čine boljim ljudima.

Podijelite ovaj članak