Što nas čini starijima?

starije, mladost, tijelo, vježbanje 2 minute čitanja 19.01.2023.
For Good Eyes Only

Zašto izgledamo starije nego što zaista jesmo!?
Postoji par razloga zbog kojih nas drugi pa I mi sebe sami percipiramo starijima ili mlađima od naše kronološke dobi, a ukoliko ih uspijemo kontrolirati i ispraviti ”vječna mladost” je zagarantirana. 

  1. Kao prvo to je držanje tijela – zaobljenost ili zgrbljenost u gornjem dijelu leđa I glava koja visi prema naprijed, često i pogled u pod nisu nimalo privlačni, dodaju nam godine I što je najvažnije neposredno utječu i na naše raspoloženje. Takav položaj tijela i glave dovodi žlijezdu hipofizu u nepovoljan položaj te se smanjuje lučenje hormona što može dovesti i do depresije. Kako starimo leđni i trbušni mišići slabe te to utječe na krivo držanje i deformacije kralježnice.
  2. Dužina koraka – kako starimo dužina koraka se smanjuje. Na to utječe smanjenje fleksibilnosti u kukovima te slabost mišića psoasa,  isto tako i smanjenje ravnoteže, te bolovi u koljenima i stopalima. Zato svjesno produžimo korak i čvrsto i sigurno zagazimo stopalima.
  3. Prekomjerena težina – o ovom faktoru jako se puno piše i zna, a svakako nam dodaje godine
  4. Zadnje ali možda i najvažnije – Ljudima se često dešava da sa godinama gube osmjeh na licu, prevrću iste teme i izgube radoznalost i entuzijazam. Pozitivan stav i životno veselje upravo je ono što nas čini mladima.

Uz zdravu prehranu i dovoljnu količinu sna, tjelovježba je izrazito važna u održavanju funkcionalnog i vitalnog tijela, Yoga kao drevna vještina vrlo je efikasna u ispravljanju sva četiri gore navedena problema.

Budite pozitivni, vježbajte i osjećajte se super!

Podijelite ovaj članak